Oefening: Hoe geef je meer zin aan je dagelijks werk?
Hoe geef je meer zin aan je dagelijks werk?
Sta af en toe stil
Zelfstandige worden doe je vaak vanuit een persoonlijke passie. Dit speelt in je voordeel: de kans dat je jouw werk betekenisvol vindt is groot. En dat geeft tonnen motivatie. Maar wat als je dat plots minder voelt? “Waarom ben ik hier in hemelsnaam mee begonnen?” is geen vreemde gedachte. Het kan zinvol zijn om af en toe stil te staan bij wat je doet. In de video hoor je hoe Nathalie dit aanpakt met haar ochtendritueel.
Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies. Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.
Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies. Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.
Vb. Ik nam 20 jaar geleden de slagerij van mijn ouders over. Vandaag hebben we een kwaliteitsvolle slagerij-traiteurszaak. Met de uitbreiding naar een traiteurszaak wil ik mensen ontzorgen met verse, gezonde kant-en-klaarmaaltijden.
Vb. In de media is alsmaar meer kritiek op ‘vlees’, zeker de jongere generatie vindt het onaanvaardbaar om dieren op te eten. Door al die berichten twijfel ik of ik goed bezig ben.
Vb. Ik wil al die negatieve berichtgeving beter begrijpen. Ik neem contact met een aantal experten om een aantal zaken te nuanceren en de juiste accenten te leggen in mijn eigen zaak.
Vb. Vanaf nu ga ik dagelijks een vegetarische schotel aanbieden terwijl dit tot hiertoe slechts 1 keer per week was. Ik ga ook samenwerken met een lokale bioboer.
Oefening: wat was jouw laatste topmoment?
Vaak zijn topmomenten ‘top’ omdat ze aan jouw basisbehoeften voldoen. Ze liggen dicht bij jouw passie. Denk eens na over een moment dat jou ontzettend veel energie gaf. Wat gebeurde er? Wie was erbij? Wat deed je? Wat voelde je? Wat dacht je?
Wanneer je gefrustreerd raakt (bv. door een klacht, een overload aan telefoons of onverwacht hoge facturen) kan je beginnen twijfelen aan jezelf. Zulke situaties zijn wellicht niet de reden waarom jij zelfstandige werd. Door op dat moment aan een topmoment te denken, kan je jezelf moed inspreken. Je krijgt weer energie om door te gaan en herinnert jezelf eraan om trots te zijn op jezelf.
Ik ben met mijn traiteurszaak gestart omdat ik mensen wou ‘ontzorgen’ door verse kant en klaarmaaltijden te bezorgen zonder bewaarmiddelen. Door te werken met lokale bio-boeren en ook vegetarische schotels aan te bieden maak ik toch het verschil.